« Bep Cardona. Música de Menorca-2 | Portada del Blog | Violins del Mediterrani i cançons de Grècia »

Cançons de cavalls

    miércoles 30.oct.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Arri!

Cançons de cavalls, ases, mules i matxos, a Tradicionàrius a Ràdio 4

Els pobles han cantat ancestralment als cavalls i els seus parents, companys de fatigues en els viatges i en les feines al camp. Aquest dissabte 2 de novembre, al programa Tradicionàrius de Ràdio 4 sonaran unes quantes de les cançons que, en els més diversos estils i arreu del món, s'han dedicat a aquests nobles animals.
Atahualpa Yupanqui, participant en una excursió a cavall, el 1938

Hi ha cançons que son autèntiques declaracions d'amistat envers un cavall concret. "El alazán", una de les moltes peces en què l'argentí Atahualpa Yupanqui va lloar el valor d'aquests amics de quatre potes, n'és una. N'hi ha d'altres que son tota una celebració grupal, com per exemple "Cavallers, amics en marxa!" que canta el grup de cosacs Ensemble Volnitza de Rostov, a Rússia. I en clau de música klezmer, el grup Kasbek, originari del vessant ucraïnès dels Càrpats, canten al poble de cavallers hutzulka mentre sonen les balalaiques i els violins imiten els renills equins.

Als Estats Units, va fer-se famós Stewball, un cavall de carreres de qui deien que en comptes d'aigua bevia vi, i que duia brides de plata i or. Van cantar les seves proeses figures del folk com Leadbelly, Woody Guthrie Peter, Paul & Mary. A Letònia, país ple de rius i llacs, els cavalls han sigut imprescindibles en el transport, i estan presents a contes, llegendes i cançons com les que canta Mezvidi Karsava. En un terreny fantasiós trobem els unicorns, éssers mitològics que encarnen allò ideal i que han inspirat tresors com "L'unicorn", adaptació de la cèlebre cançó de Silvio Rodríguez que Joan Isaac va cantar en català al costat del mateix autor.

Els cavalls son personatges entranyables, per exemple en representacions de titelles de carrer al Vietnam que s'acompanyen amb músiques cortesanes de la primera dinastia Dinh al segle X. I també joguines que acompanyen la son dels nens, com cantava Xesco Boix a "Cavallet de cartró", seguint un text de Joan Baixas, o Camarón de la Isla amb la "Nana del caballo grande", sobre un poema de Federico García Lorca. Però també hi ha cavalls més perillosos, que no son de cartró ni de fusta, sinó metàfores dels estralls que l'heroïna va causar entre els joves gitanos. Peret ho va cantar en clau de rumba catalana a "Caballo blanco".

Els alegres "Doce cascabeles", que als anys cinquanta va popularitzar Joselito, el pequeño ruiseñor, i van esdevenir un clàssic de la copla, però els va cantar també la diva fadista Amalia Rodrigues. I si hi ha alguna cançó en què els cavalls esdevenen metàfora del furor de l'amor a través del pas del temps, aquesta és la celebèrrima "Caballo viejo", del veneçolà Simón Díaz.

Cavalls, però també ases, mules i matxos, han protagonitzat incomptables cançons de traginers, dels camins escarpats de Còrsega als viaranys del Pirineu, on va fer precisament de traginer el violinista Peret Blanc de Beget. Totes aquestes cançons i músics, i encara alguns més, passaran aquest dissabte 2 de novembre pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4. Arri!
Categorías: Música

Jordi Roura   30.oct.2019 18:21    

0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios