« Pau Benítez i Fanfarra | Portada del Blog | Els sons jueus de Polònia »

Els mil sons del Japó

    viernes 6.dic.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Els instruments i la música tradicional del país asiàtic, al Tradicionàrius a Ràdio 4

Ja sabeu que al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, de tant en tant, li agrada viatjar ben lluny. Aquest dissabte 7 de desembre, anirà fins al Japó per descobrir la riquesa instrumental i algunes de les músiques tradicionals d'aquest gran país asiàtic.
Fotografia del segle XIX amb dues dones tocant el koto i el shamisen Foto: Kusabase Kimbei

El passeig per les músiques japoneses d'aquest dissabte a l'hora folk de Ràdio 4 començarà pel shamisen, un llaüt de màstil llarg i caixa quadrada, amb tres cordes, que diuen que va arribar a terres nipones, provinent de la Xina, al segle XVI. A partir del segle XIX va fer-se molt popular, acompanyant la veu o posant-se en primer pla com a instrument melòdic solista al costat d'altres instruments. 

També molt característica és la flauta shakuhachi, feta de bambú, amb un so que evoca el vent i que té la seva importància en el ric i descriptiu imaginari japonès, en què el bambú, al costat del pi i el pruner, és vist com a portador de bon averany. El shakuhachi, que permet una gran varietat de recursos expressius, té un intèrpret destacat que ensenya i està establert a Barcelona, Horacio Curti. Un dels grans representants de l'instrument és Yoshikazu Hiwamoto, nascut a Tòquio el 1945 i actualment establert a Londres.

Al programa també sonarà l'ensemble Nihon no Hoto, que inclou en el seu repertori cançons vinculades al teatre de titelles, amb veu i acompanyament del shakuhachi, el koto (una mena de citara), el shamisen, i una altra variant de llaüt, més petit, el biwa.

La segona part de l'hora folk de Ràdio 4 està dedicada a recordar el cantant vilanoví Pere Tàpias amb versions dels seus temes que han fet els més diversos músics: la tenora de Jordi Paulí, el piano d'Elisabet Raspall, Gemma Humet, Rosa Pou i el grup Ara Va de Bo.Categorías: Música

Jordi Roura    6.dic.2019 18:32    

0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios