« Els mil sons del Japó | Portada del Blog | Ombra, etno-jazz mediterrani »

Els sons jueus de Polònia

    domingo 15.dic.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Kroke i Golda Tencer, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El Tradicionàrius d'aquest 15 de desembre viatja fins a Polònia per descobrir uns sons terriblement evocadors, les tradicions musicals vinculades a la història de les comunitats jueves de la mà de dos dels seus representants més destacats: el grup Kroke i la cantant Golda Tencer
Kroke Foto: Arxiu del grup

Persecucions, migracions forçades i guerres al llarg dels segles, però també el fet de ser un refugi quan en altres llocs bufaven mals vents, han marcat tant a Polònia com a les comunitats jueves que hi han viscut. La música jueva polonesa, òbviament, està marcada per tota aquesta història, i pot resseguir-se en les múltiples variants en què s'expressa, del més tradicional al més experimental, però sempre amb una melancolia i una vitalitat molt especials.

El grup Kroke ('Cracòvia' en llengua ídix) és una de les formacions de referència de la música klezmer dins del circuit internacional. Va formar-se el 1992 a la monumental ciutat polonesa per part de tres amics: Tomasz Lato (contrabaix), Tomasz Kukurba (viola) i Jerzy Bawol (acordió), i amb els anys han anat enriquint el seu substrat, presidit per les tonades klezmer i sefardites, amb elements manll. Per la seva banda, Golda Tencer, nascuda en una altra ciutat polonesa, Lodz, ha fet gires de teatre arreu del mon i també ha treballat al cinema. Com a cantant, ha interpretat tota mena de repertoris, inclòs el de les cançons tradicionals i també cerimonials dels jueus polonesos.

Les peces de Kroke i de Tencer, amb comentaris sobre la seva trajectòria i la seva música, s'alternen en un programa especial de Tradicionàrius a Ràdio 4 aquest dissabte 15 de desembre.

A la segona part del programa hem recordat moments importants a la carrera artística dels valencians Urbàlia Rurana.


 

Categorías: Música

Jordi Roura   15.dic.2019 18:58    

0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios