« Cançons de primavera i flors | Portada del Blog | Saki Guillem i el folk »

Hongria i Catalunya

    martes 7.abr.2020    por Jordi Roura    0 Comentarios

Delícies hongareses i coblístics desacoblats

Aquest dissabte 11 d'abril, al Tradicionàrius a Ràdio 4

Per sort, el món encara no és un planeta del tot uniforme... i hi podrem trobar músiques ben genuïnes i encantadores. Els sons d'Hongria i els de la cobla catalana en son dos bons exemples. I Hongria i la cobla seran precisament els dos protagonistes al programa Tradicionàrius a Ràdio 4 del proper 11 d'abril. 
La cantant Márta Sebestyén i el grup Muzsikas

Frenètics violins tsiganes, ritmes trencats, percussions endimoniades, cants adolorits, l'embruix metàlic del címbalon... A Hongria, al cor de l'Europa central, hi conviu una gran diversitat de tradicions musicals, sovint vinculades a importants minories. El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 oferirà aquest dissabte 11 d'abril un passeig sonor per aquest país. Sonarà l'extraordinària cantant Márta Sebestyén i l'històric grup Muzsikas, que des del 1973, i com ja havien fet uns quants anys Bela BartokZoltan Kodaly i altres músics, poua en la rica tradició folklòrica i musical del camp hongarès. Sebestyén ha visitat en alguna ocasió el festival FIMPT de Vilanova i la Geltrú, com també ho ha fet el grup Vujicsics, amb un repertori representatiu de la part fronterera entre Hongria i Sèrbia i un saxo solista que fa caure de cul per les seves escales plenes de floritures. Un altre grup històric nascut el 1977, Teka, es caracteritza per l'expressiva veu de Beatrix Tárnoki i per conjuntar instruments acústics de diversa potència (cornamusa, viola de roda, contrabaix, violins, llaüt) amb un repertori que inclou danses tradicionals de passes complicades més que complicades. La cultura del poble gitano també té una rellevància especial a Hongria; al programa, com a mostra, sonarà Balogh Kalman i la seva Gipsy Cimbalon Band.

I d'Hongria a la cobla. La segona part del programa donarà pas a tibles, tenores i fiscorns, amb versions heterodoxes de músiques de tota mena, com la "Dansa del foc" de Manuel de Falla interpretada per la Cobla Principal del Llobregat amb Esteve Molero; el tenorista Jordi Molina combinant la seva tenora amb el piano de Joan Díaz en la sardana de Pau Casals "Sant Martí del Canigó" o en el clàssic dels clàssics de Joan Manuel Serrat, "Paraules d'amor"; el flabiolaire de la Cobla Sant JordiXavi Torrent, conduint la "Polca del pare" d'en Roviretes amb el seu grup Jazzcat i el saxo de Gabriel Amargant.

I per acabar, el programa recordarà el cantautor Luís Eduardo Aute, mort el passat 4 d'abril, amb "Plaça Rovira", on evocava la seva infància a la vila de Gràcia de Barcelona.

 

 
Categorías: Música

Jordi Roura    7.abr.2020 13:46    

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios