« Hongria i Catalunya | Portada del Blog | Tomeu Matamalas, pioner del folk-rock en català »

Saki Guillem i el folk

    sábado 20.jun.2020    por Jordi Roura    0 Comentarios

Licors i murgues, llaüts i percussions...

L'antiespecialista Saki Guillem, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 20 de juny conversarà amb un músic d'interessantíssima trajectòria: Saki Guillem. A més de presentar el seu nou disc, Pròximament (DiscMedi, 2020), comentarà una carrera que arrenca a la Barcelona Laietana i arriba fins avui. 
La Murga 1981 2
"Vaig aterrar al món musical de Barcelona el 1976", recorda Saki Guillem. Amb 13 anys havia començat a tocar la bateria de manera més o menys professional, però a la capital catalana, veient projectes d'envergadura com ara el grup Música Urbana, va prendre consciència "del poc que sabia i del molt que calia treballar per ser músic". I així ha anat fent una carrera com a multinstrumentista absolutament transversal, amb participacions destacades en tota mena de grups i discos com arranjador i com intèrpret de llaüt, de guitarra, de bateria... "L'especialització no la porto bé", confessa aquest músic que no es cansa de reivindicar la formació continua, mantenir l'agilitat i el procés d'aprenentatge constant.

L'ambient on va anar a parar el jove Saki era la Barcelona de l'Ona Laietana, amb projectes de folk-rock capitanejats per artistes com Pau Riba i el galàctic Sisa. I va ser amb Pau Riba amb qui Saki Guillem va començar a fer de guitarrista en aquells temps, en una època en què era molt habitual que els nombrosos cantautors consagrats reclutéssin joves talents com acompanyants. Poc després va anar a Madrid per participar en la seva primera experiència a l'estudi, gravant i aportant idees al disc de Pau Riba Licors (Movieplay, 1977), en una aventura que continuaria la primavera de 1977 a Deià, a la casa de David Aellen, rematant els Licors i participant, de passada, en el clàssic Brossa d'ahir (Ocre, 1977) de Pep Laguarda.    

Amb aquests projectes ("una època de rock fresc i divertit, hippie, sense més pretensions") va arrencar una carrera que ha deixat petjada també, entre molts altres, en els ballables de l' Orquestra Plateria i el folklore renovat i antipurista de La Murga, el cantautor Raimon, l'OBC (on Saki Guillem ha treballat com a percussionista i com arranjador), els musicals, etc.

Al programa sonaran també una pila de cançons en què Saki Guillem ha participat al llarg del temps, com el "Contrapàs de Sant Genís de Palafolls", inclosa l'any 1983 al segon disc de La MurgaCarnaval, amb arranjaments del mateix Saki Guillem i la participació de Jordi FabregasJoan Albert Amargós i Josep Pons; "Pavana" i "Orenella i gladiol", del disc de Pau Riba Licors ; "Milanta anys-lum blues", de Pep Laguarda; "Voldria", de Marina Rossell; "Garrotín del tránsito", de Gato Pérez, "Lo Poder del Cant", del supergrup L'Harmònica Brava; "Octubre dolç", de Raimon; la música oriental del muntatge teatral Vi, del grup Comediants; una revisió del clàssic del Grup de Folk "Kumbaià" i "El noi dels cabells llargs", el clàssic d' Els tres tambors, versionat pel seu autor, Jordi Batiste, al costat de Lluís Gavaldà.
Categorías: Música

Jordi Roura   20.jun.2020 13:13    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios