177 posts con categoría "Música"

Pedro Burruezo Al Andalus segle XXI

Una recerca emocional

Pedro Burruezo, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 entrevista aquest dissabte 15 de febrer un músic que, després de fer camí en el mon de les músiques més rupturistes, mira des de fa uns anys a les músiques antigues i les arrels andalusines: Pedro Burruezo. Hi presentarà el seu darrer disc, Al Andalus s.XXI (Satélite K, 2020).
Pedro Burruezo

"Un disc que beu del passat, del llegat medieval de les tres cultures que convivien a la Península Ibèrica -andalusina, cristiana i jueva- però alhora mira endavant. Hi ha passat i hi ha futur, hi ha tradició i hi ha innovació, hi ha l'Orient i hi ha l'Occident", així presenta Burruezo el seu darrer treball, al capdavant de la seva formació Nour Camerata, on ha reunit peces que viatgen en multitud de variants per la Mediterrània, així com composicions pròpies, cantades en castellà o en àrab clàssic, on s'integren elements musicals de tota mena, sovint relacionats amb tradicions místiques.

La proposta de Burruezo, a més, ve acompanyada d'un discurs de fons. "Estem en temps de moltíssima confusió, guerres i tensions a nivell macro i micro, i una manera de combatre la lletjor del món actual és oferir tota la bellesa que siguis capaç de fer, per exemple amb la música, que arriba allà on no arriben els discursos". I va una mica més enllà: "La música no només ha de ser bona tècnicament, sinó que ha de plasmar una recerca emocional i espiritual". Tant al disc com als escenaris, l'acompanyen amb aquesta idea una sèrie de músics destacats de l'escena de la música d'arrel: Maia Kanaan (viola, veu), Jordi Ortega (violoncel), Robert Santamaría (qanun) i Jordi Rallo (percussions).

 
Categorías: Música

Jordi Roura   16.feb.2020 20:09    

Passejant pel Nord

Del Castellet al peu del Canigó

La música de la Catalunya Nord, a Tradicionàrius a Ràdio 4

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 8 de febrer es dedicarà íntegrament a la música de la Catalunya Nord, amb un passeig pels diversos estils que hi han conreat els seus músics, de la música tradicional al blues, passant per la cançó d'autor.
Els cantants i grups de música popular de la Catalunya Nord seran els protagonistes aquest dissabte 8 de febrer al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. Sonaran Maties Mazarico, des deTaurinyà, al peu del Canigó, amb la "Cançó de Sant Gil", Maties Mazarico
però també el singular Pascal Comelade; el gran difusor Gerard Jacquet interpretant "La plana", en un disc homenatge a Joan Pau Giné;

en Gual fill i en Peraire, que com a duet Crescendo han animat nombrosos balls folk al Tradicionàrius;

 L'Agram amb Teresa Rebull, cantant la tradicional "Els tres tambors", i L'Agram versionant el clàssic antibelicista de Boris Vian "El desertor"; el vinater de Pontellà Pere Figueres amb "Vine, vida";

Blues del Picolat, cantant una visió de "Ah! Perpinyà" amb lletra de l'escriptor Joan Lluís-Lluís; el cantautor Albert Bueno, nascut a l'Empordà, però instal·lat una miqueta més al nord, des d'on canta al "Tren groc";

 Gisela Bellsolà cantant "Les velles corrandes de la Pepa" un text de Maria Mercè Marçal; Daniel Tozí, director del Conservatori de Perpinyà, que va estudiar i difondre amb el músic de Tolosa Guy Bertrand una mostra de la música dels gitanos de Sant Jaume de la capital rossellonesa (rumba catalana, flamenc, cants religiosos, jazz manouche...); el carismàtic Jordi Barre amb la coneguda i emocionant "Torna a venir Vicens" de fa molt de temps i la recent "Quan el dia potser tornarà", amb el cantant del Vernet Bruno Caliciuri 'Cali'...

Durant anys, a principi dels 90's, cada dissabte, des de Radio France Roussillon per a Ràdio 4, ens arribava la col·laboració de Gerard Jacquet, obrint-nos les portes del món musical de més amunt de Les Alberes.   En correspondència cada dia al matí li enviàvem una crònica del que passava al Sud.

Gerard Jacquet a Ràdio France Roussillon BLOG Gerard Jacquet, un músic cada dia a la ràdio
Categorías: Música

Jordi Roura    8.feb.2020 13:11    

Arnau Obiols, canta

Saba, saba, pell de branca...

Arnau Obiols, al programa Tradicionàrius a Ràdio 4

El passat dijous 16 de gener, Arnau Obiols va obrir el nou cicle de concerts arran d'escenari al festival Tradicionàrius, presentant el disc Tost (Segell Microscopi, 2019) i entusiasmant el públic. Aquest dissabte 25 de gener, el bateria de la Seu d'Urgell en parlarà al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. 
Arnau Obiols Foto: Pepe Camps

"Una feina artesanal, delicada, íntima... i satisfactòria". Així defineix el percussionista Arnau Obiols l'elaboració del seu tercer disc com a solista, Tost. Un àlbum en què, a diferència dels dos anteriors, el presenta tot sol a l'escenari, amb la potència i intensitat que això comporta, i es llança a cantar. I no ha cantat un repertori qualsevol, sinó que ha abordat, amb maneres més de cantador popular que no pas de cantant acadèmic, tot un corpus de tonades i melodies lligades al seu entorn més immediat, tant familiar com geogràfic. A això s'hi suma tot un arsenal d'instruments tradicionals i artesanals, a més de pedres i objectes no estrictament musicals, que el músic incorpora a la posada en escena, i algunes veus originals i sons de natura, gravat tot pel mateix Arnau.

De tot això en parlarà Arnau Obiols, en una entrevista en què sonaran també algunes de les peces de l'àlbum, totes lligades tradicionalment a funcionalitats molt concretes entre la gent de muntanya: "Saba", "Pregària per fer ploure", "Vaig al bosc", "El ganivet de dos talls", "El cabrer", "Lo moliner i la molinera de Llavorsí", "Cant de batre"...

Categorías: Música

Jordi Roura   24.ene.2020 12:58    

Kepa Aurrera

Força Kepa!

El Tradicionàrius a Ràdio 4 recupera l'entrevista que va fer-li fa un parell d'anys a Kepa Junkera

L'acordionista basc Kepa Junkera es recupera lentament d'un ictus que va patir a finals del 2018. El músic és estimadíssim pel folk català, i per això el Tradicionàrius 2020 està dedicat a ell. El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 s'hi afegeix i recupera la llarga entrevista que li va fer fa un parell d'anys.
Kepa Junkera (a la dreta) amb els músics de la Cobla Sant Jordi Foto: Igotz Ziarreta

Aquest dissabte 18 de gener, el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 recupera la llarga entrevista que va fer amb el músic Kepa Junkera, quan aquest presentava el doble disc Fok (Satélite K, 2017), una superproducció on el músic de Bilbao interpretava repertori d'arreu dels Països Catalans amb la complicitat i la participació d'una multitud de músics d'arrel. L'entrevista va girar no només al voltant d'aquest treball de pes i envergadura, sinó també al voltant de la llarga i estreta relació que Junkera ha mantingut amb l'escena folk catalana, del Fimpt de Vilanova i la Geltrú a la Trobada amb els Acordionistes d'Arsèguel, passant, per suposat, pel Tradicionàrius.

Categorías: Música

Jordi Roura   18.ene.2020 13:18    

Cançons dels Reis de l'Orient

"Ja venen els Reis per la costereta..."

Ja s'acosta una nova edició del festival Tradicionàrius. Com sempre, vindrà després de Reis. Però abans, el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 4 de gener  havia de rebre ses Majestats Màgiques de l'Orient amb un seguit de cançons d'arreu del món que en parlen. 
L'adoració dels Reis, pintada pel Greco el 1568 (Museu Soumaya de Mèxic)

Nadales dedicades als tres Reis d'Orient provinents de la Península Ibèrica, la Provença, el Nord d'Itàlia i algun país caribeny. Aquest és el menú musical del programa Tradicionàrius a Ràdio 4, entre altres: des del País Valencià, Ximo Caffarena amb "Ja venen els Reis"; des de Veneçuela, el cantant jueu Ilan Chester amb l'aguinaldo "Nació el redentor"; des de l'Occitània italiana, Sergio Berardo amb la "Marxa dels Reis"; des de Catalunya el Cor Madrigal dirigit per Manuel Oltra amb "Tres grans majestats" i "Cor de l'estrella"; el projecte cultural Colhendo memorias de Sao Paulo amb nadales brasileres; des dels Estats Units, Roberta Flack amb "We Three Kings of Orient Are"; des de Catalunya, Joan Moliner i Conrad Setó amb el tema andalús "Ya vienen los Reyes" passat pel sedàs del swing; des de Mallorca, Tomeu Penya i la seva "Tonada al Rei Negre"; del trio de folk castellà Tradere, "Del oriente persa"...
 
Com que l'actualitat del Parlament de Madrid va fer canviar la programació, no es va poder emetre però aquí el teniu per escoltar o descarregar:
 
Categorías: Música

Jordi Roura    4.ene.2020 13:22    

Ombra, etno-jazz mediterrani

Posidònia poètica

El grup Ombra, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El grup Ombra fa amb el disc Posidonian Poetry tot un viatge en clau d'etnojazz per les músiques d'arreu de la riba mediterrània. En parlaran, i també presentaran les seves cançons, aquest dissabte 21 de desembre al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.
Ombra Foto: Arxiu del grup

Jorge Quesada
 (piano) i Rafa Lagunas (bateria i percussions), tots dos integrants d'Ombra, estaran aquest dissabte al programa Tradicionàrius de Ràdio 4 per comentar Posidonian Poetry, un àlbum on, en companyia de músics convidats, reten homenatge a la posidònia, planta símbol i emblema del medi ambient al Mediterrani, i també icona de la seva diversitat cultural. Per això, a través del disc, exploren les sonoritats magribines, sefardites, aflamencades, armènies i orientals, deixant amplis espais per a la creativitat i la connexió d'estils diversos.
Categorías: Música

Jordi Roura   21.dic.2019 19:03    

Els sons jueus de Polònia

Kroke i Golda Tencer, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El Tradicionàrius d'aquest 15 de desembre viatja fins a Polònia per descobrir uns sons terriblement evocadors, les tradicions musicals vinculades a la història de les comunitats jueves de la mà de dos dels seus representants més destacats: el grup Kroke i la cantant Golda Tencer
Kroke Foto: Arxiu del grup

Persecucions, migracions forçades i guerres al llarg dels segles, però també el fet de ser un refugi quan en altres llocs bufaven mals vents, han marcat tant a Polònia com a les comunitats jueves que hi han viscut. La música jueva polonesa, òbviament, està marcada per tota aquesta història, i pot resseguir-se en les múltiples variants en què s'expressa, del més tradicional al més experimental, però sempre amb una melancolia i una vitalitat molt especials.

El grup Kroke ('Cracòvia' en llengua ídix) és una de les formacions de referència de la música klezmer dins del circuit internacional. Va formar-se el 1992 a la monumental ciutat polonesa per part de tres amics: Tomasz Lato (contrabaix), Tomasz Kukurba (viola) i Jerzy Bawol (acordió), i amb els anys han anat enriquint el seu substrat, presidit per les tonades klezmer i sefardites, amb elements manll. Per la seva banda, Golda Tencer, nascuda en una altra ciutat polonesa, Lodz, ha fet gires de teatre arreu del mon i també ha treballat al cinema. Com a cantant, ha interpretat tota mena de repertoris, inclòs el de les cançons tradicionals i també cerimonials dels jueus polonesos.

Les peces de Kroke i de Tencer, amb comentaris sobre la seva trajectòria i la seva música, s'alternen en un programa especial de Tradicionàrius a Ràdio 4 aquest dissabte 15 de desembre.

A la segona part del programa hem recordat moments importants a la carrera artística dels valencians Urbàlia Rurana.


 

Categorías: Música

Jordi Roura   15.dic.2019 18:58    

Els mil sons del Japó

Els instruments i la música tradicional del país asiàtic, al Tradicionàrius a Ràdio 4

Ja sabeu que al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, de tant en tant, li agrada viatjar ben lluny. Aquest dissabte 7 de desembre, anirà fins al Japó per descobrir la riquesa instrumental i algunes de les músiques tradicionals d'aquest gran país asiàtic.
Fotografia del segle XIX amb dues dones tocant el koto i el shamisen Foto: Kusabase Kimbei

El passeig per les músiques japoneses d'aquest dissabte a l'hora folk de Ràdio 4 començarà pel shamisen, un llaüt de màstil llarg i caixa quadrada, amb tres cordes, que diuen que va arribar a terres nipones, provinent de la Xina, al segle XVI. A partir del segle XIX va fer-se molt popular, acompanyant la veu o posant-se en primer pla com a instrument melòdic solista al costat d'altres instruments. 

També molt característica és la flauta shakuhachi, feta de bambú, amb un so que evoca el vent i que té la seva importància en el ric i descriptiu imaginari japonès, en què el bambú, al costat del pi i el pruner, és vist com a portador de bon averany. El shakuhachi, que permet una gran varietat de recursos expressius, té un intèrpret destacat que ensenya i està establert a Barcelona, Horacio Curti. Un dels grans representants de l'instrument és Yoshikazu Hiwamoto, nascut a Tòquio el 1945 i actualment establert a Londres.

Al programa també sonarà l'ensemble Nihon no Hoto, que inclou en el seu repertori cançons vinculades al teatre de titelles, amb veu i acompanyament del shakuhachi, el koto (una mena de citara), el shamisen, i una altra variant de llaüt, més petit, el biwa.

La segona part de l'hora folk de Ràdio 4 està dedicada a recordar el cantant vilanoví Pere Tàpias amb versions dels seus temes que han fet els més diversos músics: la tenora de Jordi Paulí, el piano d'Elisabet Raspall, Gemma Humet, Rosa Pou i el grup Ara Va de Bo.Categorías: Música

Jordi Roura    6.dic.2019 18:32    

Pau Benítez i Fanfarra

El folk i el relleu regeneracional

Durant la presentació al CAT del llibre Inventari, de Ferran Riera, el jove músic mataroní Pau Benítez va prendre la paraula per reclamar que els veterans del folk s'expliquin als més joves. Així es va obrir un debat que continuarà aquest dissabte 23 de novembre al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.
Lo Barber de l'Alguer afaita i canta a Pau Benítez durant el festival Càntut de Cassà de la Selva Foto: DQ Foto / Càntut

El flabiolaire mataroní Quirze Perich, les músiques de les Santes de Mataró, la transmissió de coneixements en el món de la música d'arrel, el moment de transició que sembla viure's actualment, la connexió de l'alt nivell tècnic actual amb les vivències del passat i la demanda del públic... son alguns dels temes que tractaran Jordi Roura i Pau Benítez (flabiolaire, glosador, acordionista, cul inquiet...), exponents de dues generacions diferents de músics de folk als Països Catalans, al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, aquest dissabte 23 de novembre.  

I com no podia ser d'altra manera, la conversa estarà amanida amb bona música: clàssics de Primera Nota, en Carles Belda tocant un pasdoble a la plaça del Rei, l'orquestra de flabiols Els Francolins fent samba, La Portàtil FM... i les flamants cançons i tonades de Fanfarra, un dels projectes en què participa Pau Benítez: un grup de versions de grans èxits amb secció de vents i acordió que acaba de presentar el seu primer disc.

Categorías: Música

Jordi Roura   24.nov.2019 18:54    

Toni Xuclà presenta Shen Nü

Tresors sonors, tresors filmats

Toni Xuclà, a Tradicionàrius a Ràdio 4

Toni Xuclà protagonitzarà aquest dissabte 16 de novembre el programa Tradicionàrius a Ràdio 4. Hi presentarà el seu darrer projecte, una original proposta on es combinen la música de Toni Xuclà i els seu grup amb les imatges de tres pel·lícules dels anys trenta filmades a la Xina, el Japó i Catalunya.
Presentació de 'Shen Nu i altres tresors amagats' Foto: Arxiu Toni Xuclà

Shen Nü i altres tresors amagats és un disc (Picap, 2019) i també un espectacle de música en directe sobre tres pel·lícules dels anys trenta del segle passat que parlen de tresors amagats: Shen Nü (Xangai, 1934), un drama sobre una prostituta que mira de tirar endavant amb el seu fill; El més sublim (Costa Brava, 1927), amb imatges de gran valor documental de la vida als pobles de Blanes, Lloret de Mar, Palamós i Tossa de Mar); i un film d'animació, menys dramàtic i més divertit, Sanko i el pop (Japó, 1933). 

Xuclà és un acreditat creador d'espais sonors des que va començar a dedicar-se professionalment a la música, als 18 anys, i explica que aquest ha sigut un dels projectes més especials que ha ideat: "Una cosa és fer una cançó, una altra un disc i una altra una obra amb una intenció i una personalitat en si mateixa. I en aquest sentit, aquest projecte té per mi una cosa buscada i valuosa, i és que té molts punts de lectura diferents, des del pur plaer de deixar-se anar per la música i les imatges a les reflexions més morals sobre la condició humana que poden suscitar".

El repertori que acompanya el fil de les imatges el formen fonamentalment les composicions de Xuclà, tant cantades com instrumentals, a partir d'inspiracions tan insòlites com algunes de les poesies que les prostitutes xineses han escrit al llarg dels segles o una final d'un concurs de glosa amb Maribel Servera, tot i que també hi ha referències diverses com el tresor barroc "Stabat mater" de Pergolesi. Instrumentalment, el vestit del projecte també és prou original: hi ha el hang de Ravid Goldschmidt, les guitarres del mateix Xuclà, violoncel d'Oriol Aymat i la veu de Eva Kaué.Categorías: Música

Jordi Roura   13.nov.2019 19:44    

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...